geneZation

Fejlődj tudatosan, a megszokott kereteken túl!

Innovatív tanítási megközelítések, avagy mit csinálnak jól a finnek? 2.rész

Ami a finneknek a legfontosabb

A finn oktatási rendszer sikerét szerintem még az is elismeri, aki egyébként nem otthonos az oktatási témában. Évek óta a PISA tesztek élbolyában vannak, elismertek, motiváltak a diákok, tanárok egyaránt, persze, hogy kíváncsi voltam a hátterére.

Sajnos a COVID miatt nem volt lehetőségünk fizikailag is bejutni egy iskolába, hanem egy finn koordinátor mutatta be nekünk a rendszert, az ő elmondása és a bemutatott videókon azért mégiscsak át tudtuk élni az ottani légkört. 

Már a prezentáció első percétől kedvet éreztünk csatlakozni finn kollégáinkhoz, hiszen ki ne szeretne egy olyan országban tanítani, ahol

 az oktatási az egyik legfontosabb fókusz, mert meggyőződésük, hogy egy nemzet legfontosabb erőforrását az emberek alkotják. Ezért aztán a pedagóguskba vetett bizalom a legfőbb érték. A tanárok eldönthetik, hogy milyen pedagógiai módszerekkel, milyen könyveket és oktatási segédanyagokat használnak.

Olyan magas szintű Finnországban a pedagógusok presztízse (és nem csak a fizetésről beszélve, mert nyilván az is sokszorosa a magyar tanárok bérének), hogy a tanárképzésbe való bekerülésért versengenek az érettségizők. Mindössze a jelentkezők 10%-ának sikerül oda bejutni.  

Az egyenlőség is fontos számukra: minden iskola egyforma minőséget nyújt, nincs megkülönböztetés a tanulók szociális és gazdasági háttere szerint.

Az oktatás nem csak tanítás,  hanem  “feltárják a tanulókban rejlő potenciális lehetőségeket, segítik őket az egyéniségüknek és teljesítményüknek legmegfelelőbb életpálya kidolgozásában, sok időt töltenek készségfejlesztéssel.

A pedagógusok munkáját pedagógiai asszisztensek, gyógypedagógusok, pályaválasztási és életpálya-tanácsadók segítik; a gyerekek kilencedikes korukig egyénre szabott szakértői segítséget kapnak.

A szakoktatás és -képzés alapfeladatának tartják, hogy támogassa a munka világában szükséges készségek megszerzését és azok folyamatos fejlesztését, a foglalkoztatást és vállalkozóvá válást, illetve az egész életen át tartó tanulást. A nappali, iskolai rendszerű szakképzés a szakmai készségek mellett a társas kompetenciákat is fejleszti, felkészít a továbbtanulásra, valamint a társadalomba, a munka világába történő beilleszkedésre is.

Célkitűzései közé tartozik, hogy a tanulók képessé váljanak az önképzésre, személyiségük fejlődjön, képesek legyenek észlelni a munkaerőpiac trendjeit és tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz.

fotó: A finn iskolarendszer sajátosságai (a szerző saját képe)

A finn oktatás nem csak a gyerekekre, fiatalokra koncentrál

Hanem a felnőttekre is. Hisznek az élethosszig tartó tanulásban és lehetővé is teszik a felnőttek képzését, inspirálják erre őket. Hogy csak egy példát említsek, az Oodi könyvtárét. A könyvtárak iránti rajongásom nem most kezdődött, elég sok van már a listámon, de ilyen élmény régen ért már, mint amit itt tapasztaltam. Kétszer is visszamentem, mindig tele volt. Képzelj el egy óriási innovatív teret, amely egy hatalmas és modern épület, remekül illeszkedik Helsinki belvárosába. Sokkal több ez, mint könyvtár. Inkább hívnám közösségi térnek, egy olyan helynek, ahol mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő helyszínt. Mert a könyveken túl a mai igényeknek megfelelő inspiráló a környezetet, modern, jól funkcionáló tereket hoztak itt létre. Mindezt az általam nagyon szeretett letisztult skandináv stílusban, minden csupa üveg, csupa fa, érzed a természetet, nagyon világos ez a hatalmas épület, izgalmas az íves építészeti megoldása. Millió helyre elvonulhatsz olvasni, tanulni, dolgozni, egyedül vagy csoportosan. Vannak varrógép állomások (!), közösségi konyha, videó- és hangfelvevő szoba, 3D nyomtatás, és még a zenekaroddal is gyakorolhatsz egy hangszigetelt teremben. De “természetesen” van étterem, mozi, koncertterem, kiállítóterek, kávézó, óriási terasz, munkaállomások, kis és nagy tárgyaló szobák serege és a legmodernebb automatizált technika kezeli a könyvkölcsönzést.

Simán el tudom képzelni, hogy ilyen környezetben tartsuk a geneZation online és offline tréningjeit is.

Szó se róla, bőséges eszköztárral lettem gazdagabb az egy hét alatt, és így a geneZation program is 🙂

Készítettem videókat a könyvtárról, az Instagram oldalunkon megnézheted. Ki ne hagyd, ha Helsinkiben jársz, állítólag az egész világon egyedülálló!

Köszönöm az Antener Kft-nek, hogy az Erasmus+on keresztül lehetővé tették számomra, hogy a fenti élményeket magaménak tudhatom és meg tudom osztani azokkal, akiknek szintén szívügyük az oktatás szívnvonalának emelése és saját eszköztáruknak bővítése.

Források:

https://konyvesmagazin.hu/nagy/helsinki_oodi_konyvtar_olvasas.html

http://site.nive.hu/

Tetszett ez a cikkünk? Oszd meg ismerőseiddel:

Facebook
LinkedIn
Email

Copyright 2021 geneZation.hu  – web: Szöllősi Tamás 

Iratkozz fel és ezentúl te is rendszeresen megkapod a
Z generációsokról szóló írásainkat, híreinket!