geneZation

Fejlődj tudatosan, a megszokott kereteken túl!

Legyen egy sztorid!

A változás talán soha nem jött olyan gyorsan és intenzíven, mint napjainkban. Folyamatosan alkalmazkodnunk kell és meg kell találnunk azt az utat, amely a legtöbb támogatást nyújtja az alkalmazkodáshoz.

Érezted már bizonyos élethelyzetben, hogy szükséged van valami újra, egy másfajta tudásra, készségre ahhoz, hogy felvedd a ritmust a változó világban?

Elgondolkodtál a pályaválasztásod során azon, hogy mi lesz az a szakma, ami a jövőben hasznos lesz? Felmerült a kérdés, hogy az ehhez szükséges készségeket hol és hogyan sajátíthatod el?

TUDTAD, hogy a számítógépes, analitikus képességek az „Információs Korszak”-ból lassan háttérbe szorulnak, míg a „Fogalmi Korszak” találékony, empatikus, és a „teljes kép” meglátásának képességei előtérbe kerülnek?

A jövő a kreatív alkotók, az empatikus emberek terepe lesz. Azoké, akik könnyen felismerik a legkülönbözőbb mintákat, akik képesek a dolgokat összefüggéseikben látni. Ezek az emberek a művészek, feltalálók, dizájnerek, történetírók, „teljes képben” gondolkodók. Ők lesznek, akik hatalmas sikereket fognak elérni, és nem lesz helyettesíthető a munkájuk.

Nemrég felfedezték, hogy a jobb agyfélteke felsőbbrendű, ha bizonyos mentális feladatokról beszélünk. A bal agyfélteke egymásra épülő érvelésben, az elemzésben és szó kezelésben tűnt ki. A jobb agyfélteke holisztikusan érvel, a mintafelismerés, és az érzelmek feldolgozásában segít, illetve a nem-verbális kifejezések esetén tűnt ki.

Egyre nagyobb a kereslet jobb agyfélteke iránnyal rendelkező termékekre. Elvárjuk, hogy szép legyen, váltson ki belőlünk érzelmeket, és egyre nagyobb az igény a spiritualitásra is. Fontos lett céljaink elérése, és a vágy arra, hogy legyen értelme az életünknek, így ez a gondolkodásmód a szerves részévé vált életünknek.

Az egyik készség tehát, amire szükséged lesz a jövőben, az a történetmesélés (storytelling). 

A történetek alapján emlékezünk a legkülönbözőbb dolgokra. Egy történet a megértés olyan nyomvonalát képviseli, amely nem fut végig az agy bal oldalán. Igazi jobb agyféltekés tevékenység a történetmesélés.

Gondolj úgy a sztorikra, amelyek a gondolatok alapvető hangszerei, hiszen a legtöbb tapasztalatunk, tudásunk és gondolkodásunk történetekként csoportosul a fejünkben.

A társadalom nagy része (kivéve persze a szórakoztató ipart) a sztorit csak harmadlagosan tartja az érvek és tények mellett. A sztorik szórakoztatnak, míg a tények felvilágosítanak, felfednek dolgokat és jobb esetben, mindig valósak. Manapság oda kell figyelni arra is, hogy sok az álhír, így érdemes több helyről is tájékozódni egy-egy témát illetően.

Az elménk pont ellentétesen működik, és azokat, akik nem figyelnek oda a történetek fontosságára, veszélybe helyezik mind a szakmai, mind a személyes érzéküket. Manapság a tények már könnyen elérhetők, és azonnal megszerezhetők egy kattintással, így minden egyes tény kevésbé értékes.

Fontosabb az a képesség, amely által megfelelő tartalomba tudod helyezni a tényeket és érzelmi töltettel, befolyással tudod őket továbbadni. Itt jelenik meg a történetek érzelmekkel gazdagított környezete. A történet egy olyan teljes csomag, amelyek tudást, információt, tényeket ad át, és érzelmet vált ki.

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk manapság, hogy egyre több ember tehet szert az önmagukkal kapcsolatos mélyebb megértésre, és a saját céljaik felfedezésére.

Addig is egy kis gyakorlat:

  1. Írj egy nagyon rövid 50 szavas sztorit bármiről
  2. Olvass el egy könyvet kitalált történettel és koncentrálj a történetvezetésre!
  3. Húzz alá egy mondatot egy könyvben vagy magazinban, majd hozz létre egy sztorit, amely azzal a nyitó mondattal kezdődik!
  4. Használj képeket, melyek feldobják a sztoridat!
  5. Válassz ki egy képet és most ahhoz találj ki egy történetet!

forrás: Daniel H. Pink, A megújult elme: Használd az agyad jobbik felét

Tetszett ez a cikkünk? Oszd meg ismerőseiddel:

Facebook
LinkedIn
Email

Copyright 2021 geneZation.hu  – web: Szöllősi Tamás 

Iratkozz fel és ezentúl te is rendszeresen megkapod a
Z generációsokról szóló írásainkat, híreinket!