geneZation

Fejlődj tudatosan, a megszokott kereteken túl!

Minitréning a stresszkezelésről
1. rész

Tudtad?

Mikor stressz helyzetbe kerülsz, az agyad kémiai anyagok tömegét bocsátja ki. Ha a stresszhelyzet megszűnik, a testedben is visszaállnak az eredeti állapotok. Mindez hatással van az egész szervezetedre.

Ahhoz, hogy segíthess magadnak ezeket a tüneteket csökkenteni vagy megszüntetni, először is tudnod kell, hogy stressz és stressz között különbség van.

Létezik hasznos stressz is! (EUstress) Ez van jelen olyan helyzetekben, amikor kihívással teli, számodra fontos, motiváló szituációkkal állsz szemben, amikor fontos, hogy a maximumot hozd ki magadból. Tehát a stressz lehet jótékony hatású is, amikor javítja a teljesítményt

Felmerülhet benned a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán teljes stresszmentes életet élni? 

Ha egy indiai jógit kérdeznénk, akkor talán „igen” lenne a válasza. Ez azonban rámutat, hogy a válasz részben kultúrafüggő. A különböző országokban a boldog élethez különböző stressz szint tartozik.

Általában azt válaszolhatnánk, hogy ne irtsunk ki minden stresszt az életünkből. Például gyakori megfigyelés, tapasztalat, hogy amikor valaki úgy megy el vizsgázni, hogy nem érzett semmilyen stresszt sem, teljesen magabiztos volt a tudásában, és úgy érezte, bármit kérdezhetnek tőle, az eredménye a teljes stresszmentességnek az lett, hogy nem jól sikerült a vizsga vagy esetleg megbukott. Általános tapasztalat, hogy van egy adott stressz szint, aminél a legjobban teljesítünk. Egy ideig növeli a teljesítményt, aztán pedig rontja.  Törekedjünk a „felépítő” EU stresszben maradni, közel az optimális szinthez!

Ha viszont a stressz tartósan jelen van az életedben vagy túl erős, akkor előfordulhat, hogy a szorongás, lelki megterhelés mellett, testi tüneteket is okozhat. Íme a leggyakoribb…

…testi tünetek:

  • emésztési zavarok, hasfájás
  • testsúlynövekedés vagy kóros fogyás
  • gyengül az immunrendszer, fogékonyabb vagy a különböző fertőzésekre
  • fejfájás
  • fáradtság, csökkenő teljesítmény otthon és az iskolában

…pszichológiai reakciók:

  • Szorongás: Olyan félelem, amelynek nincs tárgya. Inkább csak sejtjük, semmint bizonyítva látjuk, hogy baj lehet az adott helyzetben. Testi tüneteket is okozhat: remeghetünk, kezünk ökölbe szorulhat, alig tudhatunk beszélni.
  • Félelem: Van tárgya a félelemnek. Gyakori jelenség. Akkor érzünk félelmet, ha veszélyt érzékelünk, valamitől félünk. Éppen ezért könnyebben szabályozható a félelem, mint a tárgytalan szorongás. 
  • Harag, agresszió: A harag gyakran vált ki agressziót. 
  • Fásultság, depresszió Ha elfáradunk, elveszíthetjük motivációnkat a stressz kezelésére. Kimerültnek érezzük magunkat.

Mérd fel saját stressz szintedet és stressztűrő képességed a mellékelt kérdőív segítségével (kattints a pdf ikonra)! 

Bármilyen eredményt kapsz, tudd, hogy a stressz kézben tartható. A kérdőív eredménye csak jelzés számodra és a szüleid számára. Amennyiben úgy érzed stresszes vagy, kérd szüleid, tanáraid vagy szakember segítségét!

1 hét múlva jövünk a megoldást segítő technikákkal!

Copyright 2021 geneZation.hu  – web: Szöllősi Tamás Iratkozz fel és ezentúl te is rendszeresen megkapod a Z generációsokról szóló írásainkat, híreinket!